Nicole Wolzak
Delen


Hoe vind je jouw droombaan?

De één is er al in zijn eerste studiejaar mee bezig, de ander begint een maand voor de afstudeerdatum eens rond te kijken. Hoe kom je er nou achter waar je aan de slag wilt? Er zijn enorm veel mogelijkheden om te ontdekken. Hieronder geef ik je vijf tips voor jouw zoektocht naar een droombaan.

Tip 1: begin breed

Het begint bij een brede oriëntatie: wat voor functies, werkgebieden en bedrijven bestaan er eigenlijk allemaal? Bedrijven die tijdens je studie vaak worden genoemd, of die veel in het nieuws voorbij komen ken je van naam, maar weet je ook wat voor startersfuncties zij aanbieden? Daarnaast zijn er een hoop bedrijven die je nog niet van naam kent, maar die voor jouw vakgebied of expertise heel interessant kunnen zijn. Recruitmentevenementen en websites als Linkedin.nl en Magnet.me kunnen je helpen om ook die bedrijven te vinden.

Tip 2: waar krijg jij energie van?

Vervolgens kun je bij jezelf afvragen: “Wat voor werk zoek ik eigenlijk?”. Wil jij je graag inhoudelijk vastbijten en een specialisme ontwikkelen, wil je veel klantcontact hebben, ben je het liefst creatief bezig of zoek je de afwisseling die bij projectmatig werk komt kijken? Waar krijg je energie van: een ingewikkelde analyse of een groepsdiscussie? En waar zou jij je graag verder in willen ontwikkelen?

Let eens op wat je leuk vindt aan je studie. Of kijk naar je privéleven; ben jij iemand die altijd uitjes organiseert of de geldzaken van de vriendengroep bijhoudt? Door dit voor jezelf goed op een rij te zetten, kan je gerichter zoeken.

Tip 3: de juiste werkomgeving

Het gaat niet alleen om de inhoud van het werk, maar ook om de werkomgeving. Wat voor werkomgeving zou voor jou ideaal zijn? Een jonge startup of liever een groot internationaal bedrijf? En zie je jezelf werken in een professionele, formele organisatie of hou je meer van een informele, familiaire sfeer? Vraag ook eens aan de mensen om je heen waar ze jou zien werken.

Tip 4: ga langs

Van buitenaf is het altijd lastig om te zien hoe een bedrijf echt in elkaar steekt. Mijn tip is dan ook om zoveel mogelijk te ontmoeten of binnen te lopen. Dit kan vaak via recruitmentevenementen op de universiteit, bij je (studie)vereniging of bij het bedrijf zelf. In het begin is het moeilijk om een voorstelling te maken van het werkende leven in een bepaald bedrijf, laat staan dat je kunt inschatten wat de verschillen tussen bedrijven betekenen voor je dagelijkse werkzaamheden. Bij recruitmentevenementen kun je veel informatie krijgen van mensen die er werken en zo een indruk vormen van de werkzaamheden en het type mensen. Houd daarnaast je ogen en oren open als je over de werkvloer loopt: hoe gaat iedereen met elkaar om? Zie je jezelf hier tussen lopen?

Tip 5: loop een stage

Als je de mogelijkheid hebt om stage te lopen tijdens je studie of je kunt dit combineren met je scriptie, dan zou ik dat zeker aanraden. Je kunt natuurlijk niet overal binnenkijken, maar door het lopen van een stage bij een bedrijf heb je een goed startpunt. Je komt erachter wat je interessant vindt of wat je liever anders zou zien in een volgende werkomgeving. Je krijgt zo een beter beeld van de taken die bij verschillende functies horen en hoe je dag eruit zou kunnen zien.

Na het combineren van bovenstaande inzichten, heb je waarschijnlijk een paar favoriete bedrijven over. Nu is het een kwestie van solliciteren! Wees hierbij eerlijk naar jezelf en doe wat bij jou past. Weet dat een sollicitatiegesprek een tweerichtingsgesprek is: pas jij bij het bedrijf én past het bedrijf bij jou? Toen ik met een grote glimlach op mijn gezicht naar buiten liep, wist ik dat IG&H voor mij de juiste keuze was. Wil je meer weten over mijn werk hier? Neem dan gerust contact met mij op.

Gewoon eens kennismaken?
Kom een kop koffie drinken met een IG&H-er.
Lees meer